Site Network: Home | poze | alte chestii | Despre mine

Astăzi sunt 40 de ani de la execuţia lui Che Guevara. A fost împuşcat cu o carabină în Bolivia, după ce fusese luat prizonier cu două zile în urmă. A refuzat să fie ucis stând pe scaun, şi a ales să rămână în picioare. Şeful Forţelor Armate boliviene susţine că ultimele sale cuvinte au fost "Sunt Che Guevara"

Tinereţea

S-a născut în Argentina, la 14 iunie 1928, în localitatea Rosario del Fe, ca cel mai mare dintre cei cinci copii ai unei familii prospere. La vârsta de doi ani se îmbolnăveşte de astm. Cu toate acestea, în 1942, la liceu, joacă rugby în echipa şcolii. Reformat din cauza bolii, se ambiţionează să ajungă doctor. În anul 1948 se înscrie la Facultatea de Medicină din Buenos Aires. În decembrie 1951 începe o călătorie prin America Latină. În ianuarie 1952 ajunge în Chile, unde descoperă mizeria în care trăiau minerii din nordul ţării. Merge mai departe, în Peru, în Amazonia, în Columbia, în Venezuela. Revine acasă complet schimbat. Descoperise marile inegalităţi din America Latină, tragica viaţă a indienilor, aroganţa militarilor.

După ce îşi ia diploma în medicină (12 iunie 1953) pleacă din nou: Bolivia, Peru, Ecuador, Guatemala. La 27 iunie 1954, preşedintele cade victimă unui puci militar.

Rămâne în Guatemala până în septembrie 1954, apoi pleacă în Mexic, unde la 26 iunie 1955, îl întâlneşte pe Fidel Castro. În această perioadă e supranumit Che.

Cărţi în limba română
  • Ernesto Che Guevara - Cuvinte către revoluţionari, editura Eikon, Bucureşti 2004. Texte selectate şi ediţie îngrijită de Fabian Anton.
  • Paco Ignacio Il Taibo - Che Guevara, un revoluţionar controversat, editura IRECSON, Bucureşti 2007
  • Che Guevara - Destinul unui revoluţionar, editura Incitatus, Bucureşti 2004



1 Comment:

  1. Anonim said...
    Interesant :) stiam ca ultimele lui cuvinte au fost "shoot, coward, you are only going to kill a Man!"

Post a Comment