Site Network: Home | poze | alte chestii | Despre mine

Care este diferenta dintre un geniu si un tocilar. Societatea ne invata ca a fii genial insemna a fii de fapt un copil care are numai note de 10, care invata super bine... un fel de xerox uman care toceste doar ca sa uite dupa 2 zile dupa ce a tocit totul.Dar societatea ne spune ca per total trebuie sa fim inteligenti...unde greseste ca sunt cel putin 7 tipuri.

Psihologul Howard Gardner a identificat urmatoarele tipuri de inteligenta:
1. Lingvistic
Copiilor cu acest tip de inteligenta le place sa scrie, sa citeasca, sa spuna povestiri sau sa rezolve rebusuri.
2. Logical-Matematical
Copii dotati cu inteligenta logica sunt interesati de tot ceea ce respecta un model, un algoritm, de tot ceea ce poate fi categorisit. Sunt interesati si de relatii cu alti copii.
Sunt atrasi de rezolvarea problemelor de matematica, de jocuri de strategie si de experimente.
3. Corporal-kinestezic
Acesti copii proceseaza informatia prin intermediul senzatiilor corporale. Sunt de cele mai multe ori atrasi de sport, dans sau exceleaza la activitati care cer o coordonare mare - tamplarie, cusut.
4. Spatial
Acesti copii gandesc in imagini.
Sunt deseori atrasi de labirinturi, puzzle si isi petrec mare parte din timpul liber desenand, construind cu piese leggo sau visand cu ochii deschisi.
5. Muzical
Intotdeauna canta sau "bat toba". De obicei aud o gama larga de sunete, indisponibile pentru ceilalti, si sunt constienti de asta.
6. Interpersonal
Acestea sunt liderii de grup. Sunt foarte comunicativi si se pare ca inteleg cu usurinta sentimentele si motivele altora.
7. Intrapersonal
Acesti copii pot fi timizi. Sunt foarte constienti de propriile sentimente si se automotiveaza.

Si fiecare dintre ei...desi niste ratati in generala sau liceu ei voi ajunge undeva unde vreun copil de nota 10 nu are sanse.... asa ca scoala , liceul precum si facultatile.. daca vor sa scoata ceva din noi....in care sa ne multumeasca pe noi insine ar trebui sa fie mai atenta la ce definesc ei elevi desteptii... iar un elev destept insemna un elev inteligent,iar inteligenta insemna :

INTELIGÉNŢĂ, inteligenţe, s.f. 1. Capacitatea de a înţelege uşor şi bine, de a sesiza ceea ce este esenţial, de a rezolva situaţii sau probleme noi pe baza experienţei acumulate anterior;

Nu va mai faceti probleme daca in generala ai fost mediocru... (MEDIÓCRU, -Ă adj. 1. comun, obişnuit; mijlociu. 2. cu capacităţi intelectuale reduse, ) tu sa fii bun pe aria ta de inteligenta si atunci le vei da clasa la multi . ca pana la urma un citat celebru spunea : Invata din greselile altora...nu o sa ai tu timp sa le faci pe toate" Eu propun un alt citat : " fii bun la ce stii sa faci, nu invata din toata cate putin si sa nu stii sa faci nimic" . Timpul este scurt si desi esti doar un copil acum o sa vezi ca timpul trece mult prea repede... iar totii cand eram copii vream sa ajungem adulti... iar cand ajungem adulti ne dorim iarasi sa fim copii.

Acesta este paradoxul vietii :)

1 Comment:

  1. Mystique said...
    well, despre ce vorbesti tu acolo, e teoria intelientelor multiple, a fi inteligent, e tradus de un psiholog prin a avea un IQ peste o anumita valoare, care se obtine prin testarea mai multor capacitati psihice. Mai nou s-a descoperit ca totusi acesta inteligenta nu ne face neaparat sa avem sau nu succes in cariera, familie etc. ci este vorba de inteligenta emotionala. Acum revenin la inteligentele multiple de care vorbeai, ele vor ajuta pe cineva sa se descurce mai bine pe un anumit domeniu, dar pe restu poate fi praf. in orice caz copiii xerox nu vor reusi niciodata :)

Post a Comment