Site Network: Home | poze | alte chestii | Despre mine

Daca tot am denumirea de FOBII macar sa postez si eu niste fobii, si cu ajutorul siteului yuppy chiar am putut sa le aflu .

Fobiile nu mai sunt demult o necunoscuta pentru lumea medicala. In termeni de specialitate fobia ar putea fi definita ca stare permanenta de teama fata de diverse situatii, obiecte, activitati sau persoane. De multe ori insa aceasta teama poate trece de limita suportabilului, devenind un obstacol real. Exista fobii "clasice", destul de cunoscute majoritatii, precum arahnofobia si exista fobii rare, care desi ar putea parea amuzante sau ciudate, sunt cat se poate de problematice.

10. Pteronofobia – teama de a fi gadilat cu pana

Pteronofobia reprezinta teama de a nu fi gadilat cu pana. Aceasta se pare ca provine pe fondul unor traume din copilarie legate de gadilat. Daca un bebelus este gadilat constant, pe masura ce creste poate dezvolta aceasta fobie, al carei catalizator poate fi orice obiect fin, dar mai cu seama penele.

9. Tafofobia – teama de a fi ingropat de viu

Desi ar putea parea nejustificata, aceasta teama are o motivatie destul de logica. Inainte ca medicina moderna sa evolueze si sa se poata stabili cu exactitate daca o persoana a decedat cu adevarat, au existat nenumarate cazuri de oameni ingropati de vii. Acest lucru a contribuit de altfel si la aparitia miturilor legate de strigoi. Insa de la a te gandi la asa ceva, pana la a dezvolta o fobie, este o distanta foarte mare… de ordin psihologic.

8. Panfobia – teama de… tot


Panfobia mai este cunoscuta sub denumirile de Pantofobia, Panofobia sau Omnifobia si reprezinta teama de... tot sau, mai exact, de tot si de nimic. Personele care sufera de aceasta boala se simt mereu persecutate, sunt intr-o permanenta stare de tensiune si teama, de cele mai multe ori descrisa ca amenintare din partea unui “rau” necunoscut. Aceasta fobie reprezinta si un simptom pentru schizofrenie.

7. Paraskavedekatriafobia – teama de Vineri 13


Data de 13 este asociata de superstitiosi pericolelor si este considerata o zi a ghinionului. Astfel, de la superstitie la fobie se pare ca drumul nu este foarte lung. Sa speram totusi ca specialistii nu vor descoperi realmente o legatura intre ghinion si cifra 13.

6. Neofobia – teama de noutate

Este de obicei generata de aparitia lucrurilor noi, insa poate avea impact si la nivel senzitiv, odata cu inregistrarea unor senzatii, perceptii noi. In context generalizat se poate trasa o legatura intre persoanele conservatoare si aceast tip de fobie.

5. Gimnofobia – teama de nuditate

Reprezinta teama de a fi vazut gol si de a vedea alte persoane dezbracate, chiar si in situatiile in care acest lucru se considera normal. Se pare ca teama in cauza este intens corelata cu tulburarile sexuale. Se poate ca unele dintre femeile care nu accepta sa faca sex cu lumina aprinsa, sa aiba aceasta fobie...

4. Ergasiofobia – teama de munca

O fobie care pare sa afecteze din ce in ce mai multe persoane este teama de munca. Din punct de vedere medical, aceasta fobie chiar exista, reprezentand conditia psihologica a multor oameni. De altfel, se pare ca aceasta teama reprezinta un simptom pentru alte boli mintale mai grave.

3. Coulrofobia – teama de clovni

Desi nu reprezinta un lucru neobisnuit in cazul copiilor, s-a dovedit ca aceasta fobie poate afecta si adolescentii sau adultii. De cele mai multe ori adultii nu admit o potentiala aversiune fata de clovni, fiind perfect constienti ca este ceva irational.

2. Cromofobia – teama de culori

Oamenii care sufera de cromofobie sunt nevoiti sa stea departe de tot ceea ce este colorat, pentru ca ii ingrozeste. Cam greu intr-o lume multicolora...

1. Itifalofobia – teama de… erectie!

Desi pare de necrezut, aceasta fobie face tot mai multe “victime” in fiecare an. Oamenii devin din ce in ce mai agitati la vederea unui penis in erectie, iar acest lucru poate avea urmari grave in viata personala. Se manifesta si la barbati si la femei. Oare?

3 Comments:

  1. Anonim said...
    Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
    Anonim said...
    super tare.
    felicitari pentru acest blog.
    Anonim said...
    aia cu teama de munca este super faina. Cred ca am suferit de ea toata viata :))

Post a Comment